utorok 5. júna 2012

S čím všetkým je ešte nutné počítať pri projekte, realizácii príjazdových komunikácií a brány

Účelom inštalácie brány je okrem regulácie možnosti vstupu na pozemok aj zaistenie komfortného  a zároveň bezpečného vjazdu a výjazdu vozidiel. Je nepostačujúce len bránu kúpiť, ale je potrebné zamyslieť sa na plynulým prejazdom na pozemku, bez vážnych obmedzení.
Ideálnym riešením je priamy príjazd auta na pozemok. V danom prípade sa pri voľbe typu brány vychádza z predpokladov investora a jeho finančných možností ako aj plochy pozemku, ktorá je k dispozícii.
Ak je nutné pri vjazde zabočiť, potom vzniká komplikácia pri projektovaní príjazdovej cesty a brány. V takom prípade priestor pre otvorenie krídlovej brány nemusí byť postačujúci a s najväčšou pravdepodobnosťou bude nutné realizovať širší vstupný otvor tak, aby sa na pozemok dostali aj trochu väčšie vozidlá. Nikto nevie, čo život a budúcnosť pripraví a podcenením dostatočnej svetlosti vstupného priechodu môže vzniknúť vážna komplikácia. Neignorujte túto skúsenosť a zdanlivú malichernosť, na ktorú už viacerí doplatili.
Naplánovanie garážového vstupu
Optimálne naprojektovaný a realizovaný vstupný garážový otvor je nesmierne dôležitý z pohľadu výberu typu materiálu pre výrobu brány. Pripravenosť stavebného  otvoru je predpokladom eliminácie chybného rozhodnutia pri stanovení rozmerov výplne brány a podmienok jej fixácie. Prirodzene s tým bezprostredne súvisí aj presná kalkulácia konečnej ceny a montážnych prác v súvislosti s inštaláciou brány.
Prípravu inštalačných otvorov by mal byť realizovaná podľa technických zadania. Jej prípravou je rozumné poveriť  odbornú firma, ktorá výroba (respektíve zastupuje výrobcu) a inštaluje brány. Jedine týmto spôsobom máte záruku, že sa budú zohľadnené všetky  špecifiká otvorou a vyhnete sa komplikáciam pri jej inštalácii.
Teplá  a spoľahlivo zabezpečená garáž vytvára priaznivé podmienky pre bezpečnosť a spoľahlivosť vášho vozidla. Preto je obzvlášť vhodné už v etape projektu a prípravy stavby garáže zaujímať sa o to, aký model sekcionálnej brány bude nainštalovaný. Určite  sa takto vyhnete dodatočným výdavkom, ktoré sú často veľmi vysoké. V tomto ohľade je výhodnejšie ak si kúpte bránu štandardne výrábaných rozmerov namiesto výroby brány na základe individuálnej objednávky. Ak zohľadníte už v projekte požadovanú veľkosť otvoru garáže, bude to oveľa menej finačne náročné. Nepochybne Vás príjemne prekvapí, koľko ušetríte a ako to zjednoduší celý proces dodávky a montáže.

Rovnako účelné je premyslieť si vopred aj odpoveď na otázku, či brána bude vybavená automatickým pohonom. Ak požiadate o konzultáciu ľubovoľného dodávateľa, výsledok bude jednoznačný: montáž garážovej brány súčasne s automatikou je cenovo výhodnejšia ako to riešiť v 2 etapách, samostatne montáž brány a pozdejšie automatika k nej.

Sekcionálne garážové brány sú navzájom spojené niekoľko (spravidla 4 až 6) častí panelov. Funguje to tak, že pri otvorení brány jej jednotlivé časti postupne sa dvíhajú hore prostredníctvom vodiacich líšt na valčekoch a horizontálne sa rozložia pod stropom. Priestor, ktorý potrebujú je pritom minimálny. Pre kompenzáciu váhy brány, v konštrukcii sa používajú pružiny alebo navíjanie.

Zateplené sekcie garážovej brány majú dva panely, v reze vyzerá ako sendvič s náplňou polyuretánovej peny. Všeobecne tento typ brány sa vyrába zo  sendvičových panelov s hrúbkou 40 - 42 mm. Výrobky firmy HÖRMANN, ktorá je lídrom na európskom trhu zabezpečia teplo v garáži aj pri hrúbke panelov 20 mm.

Zvykne sa hovoriť, brány sú tvárou garáže. Vychádzajte z tohto faktu a neobmedzujte sa tým, čo vidíte u susedov, či Vašom okolí. Buďte originálni a výnimoční. Vyberte si taký farebný odtieň, materiál a profil výplne, ktorý bude naozaj jedinečný.

Poprední európski a svetoví výrobcovia garážových brán premysleli a dotiahli do dokonalosti veľa dôležitých detailov. Pre bezpečnosť majiteľa garáže sú brány vybavené ochranou napr.:

·       Pred priškripnutím prstov medzi jednotlivými dielmi brány;
·       Pred poškodením káblov;
·       Roztrhnutím pružín a pod.

Kvalitu a dlhú životnosť zaisťuje tiež použitie dvojitých horizontálnych bránových koľají a gumových tesnení pozdĺž ich obrysu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára