utorok 5. júna 2012

Príprava projektu vjazdu a výber typu vstupnej a garážovej brány

Stavebné práce na Vašom dome sa dostali do záverečného štádia a je prirodzené, že začínate premýšľať nad podobou, ktorú by mala mať Vaša budúca vstupná a garážová brána. Prakticky vo všetkých prípadoch je nutné komplexný pohľad, ktorý zahŕňa 2 typy brány realizované v rámci jedného projektu:
  • Posuvné alebo krídlové brány pri vstupe na pozemok;
  • Pokiaľ sa jedná o garážový vstup, potom najčastejším používaným riešením je sekcionálna brána.
Otváranie brány môže byť ručné alebo automatické. Je prirodzené, že automatické otváranie a zatváranie je pre užívateľa komfortnejšie. Pohon je možné nainštalovať prakticky na ľubovoľnú bránu.

Konštrukcia brány

Nech sa rozhodnete pre ktorúkoľvek alternatívu - krídlové alebo posuvné brány  - v rámci realizácie stavby Vášho domu, v konečnom efekte to bude kombinácia individuálnych predstáv, požiadaviek majiteľa a objektívnych danností konkrétnej nehnuteľnosti:
  • Profil a rozmery dvora, dostatočný priestor pre vstup a výstup auta,
  • rozmery a rozostavenie stĺpov oplotenia,
  • klimatické podmienky.
  • cena brány,
  • údržba a náklady ňou spojené.
Špecifiká, respektíve dannosti pozemku v blízkosti brány sa môžu stať hlavným limitujúcim faktorom pri výbere brány. Pre krídlové brány je potrebné počítať s väčšou plochou voľného priestoru pred alebo za bránou. Pre posuvné brány, naopak, je potrebné zabezpečiť rovnú plochu plota napravo alebo naľavo od brány.
Krídlové brány - historicky prvé a stále nestratili aktuálnosť dizajnu, obzvlášť boli aktuálne na trhu v 2. polovici 20. storočia. Sú charakteristické jednoduchosťou zariadenia, z ktorých pozostávajú: dva stĺpy a závesy, na ktorých visia krídla. Alternatívy krídlových brán sú buď voľne priehľadné alebo s výplňou vloženou do krídla brány. Bežne sú  vybavené elektro-mechanickým pohonom, bezpečnostným fotočlánkami, núdzovým svetlom, obmedzovačmi a zámkami.
Je možné otváranie buď smerom dovnútra alebo smerom von. Mechanické časti otvárania musia byť udržiavané čisté, inak sa brána môže poškodiť, čo bude spojené s dodatočnými výdavkami na opravu. Pri plánovaní ich realizácie je nutné vziať do úvahy skutočnosť, ktorou je nekompromisná požiadavka na voľné miesto pre ramená zabezpečujúce otváranie a zatváranie brány. 
Zvláštnosťou posuvnej brány je ich zložitejšia konštrukcia s pohybujúcim sa telesom na kolieskach. Na druhej strane jednou z ich hlavných výhod je pohyb po vnútornej strane plota pri otváraní, bez nároku na veľkú plochu a a nepredstavujúce nebezpečenstvo pre vchádzajúce alebo vychádzajúce automobily.
Z uvedených faktov možno urobiť nasledovný záver:
  • Ak plocha na dvore nie je veľká a je limitovaná okolitými budovami, potom sú alternatívou riešenia - posuvné brány
  • krídlové brány zasa môžu byť vhodnou alternatívou projektu ak vstup  na pozemok je dostatočne priestranný.
Rezerva plochy, s ktorou je potrebné počítať pre otváranie brány je obvykle jeden a pol krát väčšia, než dĺžka voľného bránového otvoru. Práve také rozmedzie je potrebné vyčleniť vľavo alebo vpravo od otvoru brány. Z tej strany, kde je rezerva vzdialenosti, má byť  nainštalovaný nosný systém s konzolami. Pri plánovaní posuvnej brány treba počítať aj s tým, že konzolová konštrukcia vyžaduje betónový základ do hĺbky asi 1,5 m. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára