utorok 5. júna 2012

Ako realizovať brány lacnejšie a aby vysoká kvalita bola zachovaná?

Stále pretrvávajúca ekonomická kríza vytvára tlak producentov, vrátane výrobcov brán, aby sa prispôsobovali dramaticky sa meniacim ekonomickým podmienkam. V záujme udržania si svojej pozíciu na trhu, musia vyrábať a dodávať zákazníkom lacnejšie výrobky. Jedným zo spôsobov ako brány zlacniť je ponúknuť zákaznikovi, aby si ich montáž / inštaláciu urobil sám.

Pochopiteľne, že ešte pred krízou tento typ brány preferovali hlavne menej solventní zákazníci. Svet, sa však mení a časy hojnosti sú nenávratne minulosťou. O garážové brány budú mať zákazníci záujem aj naďalej, ale peňazí, ktoré dnes ľudia majú k dispozícii už zďaleka nedosahujú takú úroveň, aká bola bežná, povedzme, ešte len pred niekoľkými rokmi. Ako sa zdá, práve brány nižšej cenovej kategórie zaznamenávajú v tomto krízovom období rastúci trend predaja.

Je naozaj možné, že za menej peňazí kúpite kvalitný výrobok? V zásade platí, že tvrdenie výrobcu alebo predajcu zákazníkovi, že brány sú kvalitné, nie je klamlivé, pričom ich cena je nižšia. Potom je, prirodzene, legitímna otázka: v čom spočíva zmysel platiť viac, ak v kvalite nie je žiadny rozdiel?

Skúsme vymenovať charakteristické črty výrobkov, inštaláciu ktorých si môže zákazník urobiť sám: jednoduchšia konštrukcia vodiacich prvkov, obmedzená možnosť výberu farieb  a materiálu panelov. Panelové brány vyžadujú nastavenie, vodiace lišty a ďalšie prvky sú dodávané zákazníkovi v demontovanom stave a ich montáž sa vykonáva priamo na mieste.

Inými slovami: konečný efekt a kvalita Vašej brány, po zmontovaní a inštalácii sú prakticky na nerozoznanie od tej štandartnej. Preto, ak ste technicky zručný, máte viac voľného času, ste trpezlivý a chcete ušetriť peniaze, potom tento typ brány je určený práve Vám.

V tejto súvislosti stojí za zmienku ešte fakt, že ceny firiem / živnostníkov, ktoré si účtujú za inštaláciu alebo opravu,  sa líšia v závislosti od regiónu a lokality, kde sa Vaša nehnuteľnosť nachádza. Rozdiel v cene medzi štandartnou bránou a bránou, ktorú si naištalujete sami môže predstavovať 15 – 20%.

Rozhodli ste sa ušetriť peniaze? Potom si predovšetkým objektívne zhodnoťte úroveň Vaších technických a remeselných stavebných zručností a či sú postačujúce. Pozorne si prečítajte návod na montáž brány. Ak si aj po tomto veríte, môžete bránu bez obáv kúpiť a pustiť sa do jej montáže.

Na druhej strane si uvedomte, že ak nebudete schopní zložiť a namontovať bránu sám, t.j vlastnými silami, peniaze, ktoré ste ušetrili na jej nákupnej cene, utratíte na omnoho nákladnejšiu inštaláciu. Preto je iba na Vašom uvážení, čo Vám za čo stojí.

1 komentár:

  1. Jasně, ale já teď stojím před otázkou, zda si tu bránu postavit sám a riskovat, že nebude správně ukotvena v zemi, nebo si raději něco připlatit, ale mít klid, že vydrží dlouho na svém místě bez naklánění dovnitř... Kolik mám čekat, že bude taková montáž stát?

    OdpovedaťOdstrániť